Till artikeln

Scrabble och videospel – Vad var innan Scrabble blev ett online spel?

Datorversioner av Scrabble. Scrabble för PC och konsol. Spela Scrabble utan att använda internet.

Scrabble och dess variationer är väldigt populära onlinespel idag. Deras olika versioner finns på populära webbplatser. Men innan deras upkommande och popularisering var det bara möjligt att spela Scrabble i form av ett klassiskt brädspel? Ingenting kan vara mer fel.

Scrabbles producent såg potentialen i den digitala versionen av spelet så snart det var möjligt att skapa det. Därför kan de första elektroniska versionerna av Scrabble dateras redan på 1980-talet.

Den första Scrabble dataspelet – 1984 på BBC Micro

Digital Scrabble introducerades först 1984. Spelet skapades för BBC Micro-datorn. Denna serie datorer initierades av den brittiska offentliga tv: n BBC. De skulle sprida tanken på datorisering och lära människor att använda dessa nya, då okända enheter.

Scrabble på BBC Micro hade uppenbarligen en mycket enkel, schematisk grafisk design. Spelet som finns tillgängligt på ett kassettband var dock förebud om framtiden och masspopulariteten hos digitala versioner av Scrabble.

Under senare år släpptes också liknande versioner av spelet för Atari, Amiga och PC.

1999 – Scrabble för PlayStation för en masspublik

PlayStation-konsolen, som började säljas 1994, förändrade videospelvärlden för alltid. Tillsammans med 3D-grafik och användningen av en ny CD-databärare möjliggjorde den oöverträffade kvalitet på ljud och bild.

Denna sammanslagning resulterade också i en ny version av den digitala Scrabble. Det erbjöd 3D-grafik och möjligheten att spela upp till 4 personer samtidigt. De kan vara levande motståndare samlade framför konsolen eller kontrolleras av artificiell intelligens. Tack vare detta var det möjligt att träna Scrabble även i frånvaro av personer som var villiga att spela.

Dessutom inkluderade Scrabble för PlayStation Merriam Websters fullständiga inbyggda Scrabble-ordbok. Detta gjorde det möjligt för spelare att snabbt kontrollera att ordet de vill använda faktiskt existerar. Om du är osäker kan du till och med kontrollera definitionerna av valda ord.

Scrabble i fickan – 2007 för Nintendo DS

Scrabble 2007 Edition släppt för Nintendo DS bärbara konsol passar perfekt in i denna enhets masspopularitet. Nintendo DS blev snabbt populär som konsol, inte bara för videospelentusiaster. Ett antal logiska och pedagogiska spel skapades för det, vilket starkt påverkade konsolens popularitet utanför gruppen av spelentusiaster.

En av sådana produktioner var Scrabble 2007 Edition. Tack vare den lilla storleken på DS var det möjligt att träna ordpussel var som helst – medan man väntade i kö eller på bussen.

Det var också en ganska rolig kontrovers kopplad till denna version av spelet. Föräldrar som köpte den till sina barn märkte snart att en motståndare som kontrollerades av artificiell intelligens ibland skrev ord som definitivt var oparlamentariska …

Scrabble för vår tid – Xbox One och PlayStation 4

Nyare konsoler fick också sina versioner av Scrabble. Spelet är också tillgängligt på Xbox One och PlayStation 4, och erbjuder möjligheten att spela på en konsol, men också i online-läge med spelare från hela världen.

Spelet erbjuder också rik statistik och en mängd olika utmaningar för att spåra dina framsteg i Scrabble lätt och trevligt.

Andra rekommenderade Scrabble-relaterade webbplatser:

scrabble word finder

contador de palabras

conta parole

zeichen zählen

słowa z liter