Till artikeln

Vad är hemligheten med punkterna på bokstäverna i Scrabble? Om bokstävernas popularitet i språket

Var kom poängen på bokstäverna i Scrabble ifrån? De vanligaste och minst vanliga bokstäverna på ett språk. Grunderna för Scrabble-poängsättning.

Vem som helst, även den mest nybörjade Scrabble-spelaren, kommer att vara medveten om att olika bokstäver har olika poängvärden. Vi belönas för användningen av vissa, andra har en liten inverkan på vårt resultat. Men inte alla är medvetna om vad dessa skillnader härrör från. Var kom poängen för Scrabble-bokstäver ifrån?

Språkanalys är grunden för Scrabble

Scrabble som ett ordspel baserar på det naturliga språk som används av människor i tal och skrift. Således är det också föremål för analyser och lagar förberedda och utvecklade för naturligt språk.

Analysen av språket i termer av frekvensen av förekomsten av enskilda bokstäver i det är naturligtvis mycket äldre än Scrabble själv. Dess ursprung kan dateras tillbaka till 800 e.Kr. Den arabiska matematikern Al-Kindi arbetade sedan med metoder för att bryta siffror, baserat på frekvensen av bokstäver i språket.

Att studera hur ofta enskilda bokstäver förekommer i skriftliga texter fick vikt på 1400-talet med tryckeriets tillkomst. Tack vare det kunde skrivare uppskatta antalet enskilda typsnitt de behövde för att förbereda texter.

Mindre frekvent bokstav – fler poäng

Dessa studier och observationer låg till grund för Scrabble-poängtering. Det ligger en enkel regel bakom det – ju oftare en bokstav visas på ett språk, desto fler ord kan den bildas. Således är det lättare för Scrabble-spelaren att använda den. För att diversifiera och försvåra tävlingen scorer Scrabble högre på “svårare” bokstäver, vilket kräver att spelaren kommer med mindre vanliga ord.

Ett speciellt fall här är den så kallade “blank” vilken är ett tomt Scrabble-bricka. Det kan ersätta valfri bokstav för spelaren, så det är det enklaste att använda. Dess poängvärde är därför lika med 0.

Olika språk – olika poäng

Att veta att poängsättningen av enskilda bokstäver i Scrabble beror på hur ofta de förekommer på språket leder till en naturlig slutsats. Det bör variera beroende på språk. Vi förväntar oss att frekvensen av bokstäver i ord är annorlunda för engelska, tyska eller polska.

Det är, och därför finns Scrabble tillgängligt på flera språk. Även om det bara består av ett bräde och bokstäver som du kanske tror är lämpliga för att ordna ord på olika språk, kanske är det inte mycket meningsfullt att spela Scrabble i fel språkversion.

För jämförelse är bokstaven “K” bra. På svenska förekommer det relativt ofta, därför dess poängvärde bara är 2. Det är dock annorlunda på engelska, där det förekommer i ett mycket mindre antal ord. När vi spelar engelska Scrabble för att använda bokstaven “K” får vi så mycket som 5 poäng.

Fler poäng – färre bokstäver i uppsättningen

Detta väcker en annan konsekvens. Bokstäver som är mindre frekventa på språket och därmed får högre poäng är också mindre representerade i Scrabble-paket. Därför är nämnda “K” närvarande tre gånger i den svenska versionen av spelet, medan i den engelska versionen hittar vi bara ett block med detta brev.

Genom att spela Scrabble på ett annat språk än det korrekta kommer vi inte bara att snedvrida poängen, men vi kan också göra ordning av ord betydligt svårare. Det kommer helt enkelt att saknas bokstäver.

Nedan är listan över scrabble-relaterade webbplatser på andra språk som kan vara av intresse för dig.

www.licznik-słów.pl

www.tricher-au-scrabble.net

www.wordlist.eu

www.aide-scrabble.fr

www.scrabblemania.pl

www.scrabblemania.fr

www.scrabblemania.de

www.scrabblemania.nl

www.scrabblemania.net

www.scrabblemania.it

www.scrabblemania.dk

www.scrabblemania.es