Till artikeln

6 misstag som en Scrabble-spelare bör undvika

Varje scrabblespelare måste ha sin första gång. Oftast är det inte lätt – chansen att vinna mot en mer erfaren motståndare är liten. Men det betyder inte att du behöver bli avskräckt. Vägen till framgång är lång, men att lära sig om nästa hemligheter i spelet är så roligt att det definitivt är värt att följa! Även om det inte finns någon ersättning för att spela med en riktig motståndare är det värt att bekanta sig med några tips som upprepas av mer erfarna spelare. De kanske inte tillåter dig att undvika några initiala misslyckanden, men de kommer att bli lite lättare att ordna ord med bokstäverna antingen i Scrabble eller i Wordfeud, eller något annat ordspel. Redo för de 6 vanligaste misstagen som inte bara nybörjare gör? Här är vår lista!

1.Lägg inte enkla verb mitt på tavlan

Av alla ordklasser är det enklaste att lägga till plattor på verb. Om du lägger ordet “tala” mitt på brädet, kom ihåg att din motståndare enkelt kan lägga till bokstäver i det. Det finns många möjligheter! Han kan lägga till prefix på framsidan – bak, för, in, om, till, ut, över, osv. I slutet är ändelser karakteristiska för specifika tider, lägen, slag och siffror. Så från “att tala” kan snabbt bli “talade”, “talat”, “talad”, “talas”, “talande”, “talandes”. Och i Scrabble tjäner den som lägger till nya bokstäver i ett befintligt ord. Därför är det säkrast att bilda ord som har svårt att matcha nästa bokstäver (adverben fungerar bra här: dåligt, fint, glatt osv.). Och om du verkligen vill försöka använda verb, se till att det på åtminstone en sida av ordet inte finns någon möjlighet att lägga till fler bokstäver – vare sig det är på grund av de ord som redan har bildats eller närheten till tavelkanten.

2.Riskera inte att använda ord som du inte känner

Det finns mycket att vinna på att överraska din motståndare med ett ord han inte känner. Detta är ett riktigt bra drag. Inte bara för att han kommer att bli rädd för att lägga till en bricka, osäker på ordets variation, utan också om han bestämmer sig för att kontrollera dig, kommer han att förlora kön. Det är bara att du måste vara helt säker på att ordet finns på den officiella scrabble ordlistan. Och denna omfattar inte några ganska populära, verkar det, ord. Och om det visar sig att det inte finns i databasen, varken i ett livespel eller i Literaki, måste du ta bort brickorna från brädet. Inte bara förlorar du trafik, du riskerar också att behöva ändra din strategi. Och det kan göra det mycket svårare att vinna!

3.Låt inte din motståndare använda dubbla odrpoäng

Det är trippla bokstavspoänger som är de mest lockande på brädet. Att använda dem kan avgöra spelets öde. Även ett så enkelt ord så “zoo” placerat på ett sådant fält kan ge spelaren så mycket som 36 poäng! Därför är grundregeln inte att låta motståndaren använda dem, eller åtminstonde begränsa den i en sådan utsträckning att han i slutändan bara måste vara nöjd med “dubbla bokstavspoänger”. Det är ännu bättre att göra det själv – även om du inte ser möjligheten att använda bonusen effektivt är det bättre att få 10 poäng än att låta din motståndare få 150.

4.Bilda inte ord som är långa men har få poäng

Naturligtvis är möjligheten att skapa anagram extremt användbar i Scrabble och Wordefeud. Det är bara det att långa ord är ibland inte så bra. Det är viktigt att de kan bildas på bonusar – såväl på bokstav- som på ordpoänger. Man bör också komma ihåg att det är lättare för motståndaren att binda sina brickor till längre ord. De bästa scrabblespelarna skapar ord på fem bokstäver värda över 100 poäng. Och det här är en riktigt effektiv taktik!

5.Försök inte till varje pris använda så många brickor som möjligt

Nybörjanscrabblers försöker bli av med så många brickor som möjligt direkt. Och detta är ett misstag – trots allt handlar spelet inte om att avsluta det så snabbt som möjligt, utan om att få så många poäng som möjligt. Och ibland är det inte möjligt att samla för många omedelbart. Så ibland är det värt att spara de mest användbara bokstäverna för senare. Eller byt ut dem. För att ja – såväl i professionella spel som traditionella spel eller online på Literaks, byter spelare ofta boktäver. Och du bör lära dig från de bästa, eller hur?

6.Inte kompensera för förluster direkt

Även om du teoretiskt har fler färdigheter än din motståndare är det inte säkert att du får en poängfördel direkt. Mycket ofta i de tidiga stadierna av spelet är det helt enkelt tur som avgör hur många poäng du får. Det är dock värt att ha tålamod – spelets regler har utformats så att slumpen i slutändan är av liten betydelse. Det är mycket troligt att ödet kommer att le till dig förr eller senare. Och om inte, kan du alltid spela igen. Och mer och mer och mer! Eftersom man kan aldrig ha för mycket Scrabble!

Kanske skapar du korsord? Testa detta gratis onlineverktyg för att skapa korsord – Puzzle Maker.

Eller kanske löser du korsord? Kolla in denna gratis webbplats som hjälper dig lösa varje korsord https://mots-croisés.fr/.

Om du löser korsord på polska rekommenderar vi den här webbplatsen https://krzyżówka.pl/.

Gillar du att spela Scrabble? Testa detta unika verktyg för att vinna i varje spel – Tricher au Scrabble.

Eller behöver du kanske räkna orden i en text? Du kan göra det med Conta Parole.

Du kan också räkna ord och bokstäver med Contador de Palabras.